Crohn Hastalığı

1- Crohn hastalığı nedir?

Sindirim sisteminin bazı bölümlerinin iltihaplanması sonucu gelişen kronik iltihabi bir bağırsak hastalıktır. Sindirim sisteminin her yerinde görülebilmekle beraber; sıklıkla ince bağırsak bölümünün son kısmında ve kalın bağırsakta görülür.

2- Crohn hastalığının nedenleri nelerdir?

Kesin nedeni henüz tam bilinmemektedir. Ancak genetik faktörlerin, otoimmün (bağışıklık) yanıtta bozukluğun, bakteriyel enfeksiyonların veya sigara içmenin hastalığın başlıca nedenleri olabileceğini düşünülmektedir. Crohn hastalığı bulaşıcı değildir.

Crohn

3- Crohn hastalığı nasıl anlaşılır? Belirtileri nelerdir?

Yaygın belirtileri kalıcı ishal (kronik ishal), ateş, karın bölgesinde ağrı ve kramplar, aşırı yorgunluk ya da halsizlik, aşırı kilo kaybı ve şişkinlik hissidir.

4- Crohn hastalığının tanısı nasıl konulmaktadır?

Gastroenteroloji uzmanının yapacağı değerlendirme; hastada görülen şikayetler ve hastanın öyküsü ve fizik muayenesi ile tanının konulması mümkün olabilir. Fakat teşhisin doğrulanması ve/veya hastalığın hangi bölgeleri tuttuğunu ve hastalığın şiddetini görebilmek için bazı tetkikler yapılır. Bu tetkikler kan tahlilleri, kaka tahlilleri, Kolonoskopi, Üst Endoskopi, Bilgisayarlı Tomografi ve MR gibi görüntüleme yöntemleridir.

5- Crohn hastalığının tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?

Bu hastalığı sebebi bilinmediği için günümüzde hastalığı ortadan kaldıran tam bir tedavi yoktur. Maalesef, günümüzdeki ne tıbbi ne de cerrahi tedavilerin Crohn hastalığını tamamen ve kalıcı olarak iyileştirdiğini söylemek olası değildir. Uygulanan tedaviler sadece belirtileri azaltmaya ve kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Tedavide genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Tedavi şifa amaçlı değil şikayetleri önleme amaçlıdır. Bu nedenle inflamasyonu baskılamak, yara iyileşmesini sağlamak, ateş, ishal ve karın ağrısını kontrol altına almak ve cerrahi gereksinimini azaltmak için tedavi ve takip önemlidir. Bazen Cerrahi tedaviler gerekebilir.

6- Hastalığın tedavisinde beslenmenin yeri nedir?

Bu hastalığa özgü bir diyet yoktur ve hasta kendini hangi gıdalar rahatsız ediyor ise o gıdalardan uzak durması faydalı olur.

7- Hastalığın tedavi sonrasında tekrarlar mı?

Tedavi sonrası tekrarlayabilir. Hastalık dalgalı deniz gibidir. Bazen alevlenmeler bazen remisyon dediğimiz yıllarca sessiz kalabilir.

8- Crohn hastalığı kansere neden olur mu?

Düşük bir oranda ince veya kalın barsakta kanser gelişme riski olabilir. Özellikle sigara ve alkol tüketmeye devam eden, sağlıksız beslenen kişilerde iyi izlem yapılmalıdır.